Historiek

Historiek

De eerste bijeenkomst van de Lancisti die later de Lancia Club Belgio zouden oprichten, vond plaats in december 1973 tijdens de “Brussels International Racing Car Show”. De juiste datum en het uur zijn niet bekend. Het is een feit dat die avond een zevental gelijkgestemde zielen, op de stand van de Etn. Mannès, in het Rogier Centrum, hartje Brussel, rond een Lancia Stratos in Marlboro-kleuren het idee opperden om een Lancia Club op te richten. De “Fondatori” waren geboren. Nu, zoveel jaren later, zijn ze nog steeds (ere-)lid van onze club. Het idee is dan verder gerijpt en de volgende bijeenkomst had plaats in januari 1975. Opnieuw op een stand van de Etn. Mannès, maar nu tijdens het Autosalon op de Heizel. De bedoeling was om potentiële leden voor de club aan te trekken. We mogen niet vergeten dat de familie Mannès, en Christian in het bijzonder, veel hebben bijgedragen bij de oprichting en het welslagen van de Lancia Club Belgio. Zonder de enthousiaste toewijding van de Etn. Mannès geen Lancia Club Belgio.
In 1977 organiseren de “Fondatori” de eerste uitstappen van de Lancia Club Belgio. Een bijeenkomst in Overijse en in Luik. In 1978 is er een uitstap naar Limburg en een ghymkana in Overijse. De krijtlijnen van de club worden uitgezet en de “Fondatori” besluiten om de volgende jaren stelselmatig de (toen) negen Belgische provincies en de vijf omliggende landen te bezoeken. Het eerste buitenlandse weekend, naar de Champagnestreek in Frankrijk, is een eerste stap. Op 16 en 17 september vertrekken we naar Reims en omstreken. Nadien is het hek pas goed van de dam. De jonge club komt op kruissnelheid. Buiten de provinciale uitstappen in België trekken we vanaf nu regelmatig naar het buitenland. In juni 1980 bezoeken we het Groot-Hertogdom Luxemburg, in september 1982 trekken we naar de Eifelstreek in Duitsland en in 1983 naar Nederland. Ondertussen bezochten we nog Gent en omstreken, het Meetjesland, Namen en de Ardennen. In 1984 wagen we de grote oversteek en is Engeland ons doel.
Buiten de uitstappen genoten de trouwe Lancia Club Belgio-leden regelmatig extra’s, zoals de previewpresentatie van nieuwe Lancia-modellen. We denken dan aan de voorstelling van de Thema in Olen en de Dedra in de Hilton in Brussel. De Delta Evoluzione ontdekten we na een spectaculaire film- en openbareverkoopavond in het Sheraton Brussels-Airport. En de nooit volprezen Thesis werd voor de Lancia Club Belgio-leden op speciaal op transport gezet naar Zoersel om aan ons selecte gezelschap te worden gepresenteerd. De ochtend nadien was hij weer verdwenen naar Turijn.
Belangrijk om weten is dat de LCB werd opgericht op maandag 18 januari 1982, om 19 uur op de stand van RM. Motor (alweer) gedurende het Autosalon van Brussel. De 7 “Fondatori” ondertekenden de officiële documenten en de rest is geschiedenis.
Vanaf dan organiseert de LCB jaarlijks meerdere uitstappen. We houden er een vast programma op na. We hebben een lentecocktail, houden een voorjaarsrit, rijden een herfstrally en sluiten ons jaar af met het eindejaarsbanket. Deelname aan beurzen of andere leuke evenementen kunnen altijd aan ons programma toegevoegd worden.
Informazione, ons ledenblad, geven we op regelmatige basis uit. Daar bovenop ontvangen de LCB-leden twee maal per jaar Historicar, het blad van de Fondation Stichting Automobiel (een onderdeel van de Koning Boudewijnstichting).

De LCB is lid van de BFOV (Belgische Federatie voor Oude Voertuigen) en zodoende genieten onze leden van interessante voorwaarden om hun oude Lancia te verzekeren.

Bovenal houden we allemaal zielsveel van ons geliefde merk Lancia… Of had ik daarmee moeten beginnen…?

Jan Van Hoorick,
Voorzitter Lancia Club Belgio

%d bloggers liken dit: